сряда, 22 октомври 2014 г.

Пестил от дюли

Пестил-така го е направил Ванката ,така го правя и аз.Ето тук може да се насладите на всички негови вкусотиии....

От миналта година съм му хвърлила око на този пестил и сега му дойде времето да го направя.

Продукти: 

1 кг дюли /измити и почистени от семенната част/, 
800гр захар, кристал, 
1 бр. лимон, 
1/3 ч.л. канела,
 4-5 „гвоздейчета” карамфил
 2 зърна кардамон /по желание/.

Начин на приготвяне:
Използвайте добре узрели плодове. Почистете ги от влакънца /мъх/ по кората и измийте добре със студена течаща вода. Нарежете всяка дюля на 6 парчета, след почистването. Лимона измит и нарязан на четери парчета.

Сложете вода да заври в подходящ съд /тенджера/. След като заври прибавете дюлите, лимонът и ароматите – канела, карамфил, кардамон. Оставете всичко да ври 10-15 мин. на умерен огън по похлупак, до омекване на дюлите. Излейте водата, махнете парчетата лимон и плуващите подправки. Изсипете отгоре захарта и варете на умерен огън около 1 час, като след 30 мин. започвате да бъркаме. Дюлите трябва да си сменят цвета и потъмнеят. Пасирайте всичко на блендера и върнете на огъня за още 10 мин. /умерен огън при постоянно бъркане/.зсипете готовата смес в застлана тавичка с хартия за печене /може и с незалепващо покритие, тогава не Ви е нужна хартия/. ластът трябва да бъде дебел не повече от 1.5 см. Оставете да изстине напълно.


 Трябва да остане на проветриво сухо място 3-6 дни да изсъхне. Колкото по тънък е пласта, по бързо исъхва.
Съхранение – овалва се в пудра захар или захар кристал. Може да се нареже на парчета и подреди на листове хартия за печене. После се слага в съд с капах,захлупва се да не влиза въздух и държи на хладно място /хладилник/.Според мен захарта може мъничко да се намали-доста е сладичко....




А от сока е чудесен за пиене с бучки лед.

Сок от дюли,лимон и канела.....
Благодаря ,Ванка за всички рецепти-страхотен кулинар си!

3 коментара: