събота, 7 юни 2014 г.

Маслинов хляб


Необходими продукти:
7 г суха мая
1 ч. л. захар
475 мл хладка вода
400 г бяло брашно
75 г пълнозърнесто брашно
100 г типово брашно
65 г царевично брашно
1 ч. л. сол
30 мл зехтин
115 г черни и зелени маслини
допълнително бяло брашно за доомесване




В купа смесета водата, маята и захарта. Покрийте с чиста кърпа и оставете настрана за 5 минути. Изсипете 200 г от бялото брашно, разбъркайте добре и оставете сместа да втаса за 30 минути.



 Пресейте четирите вида брашно на плот заедно със солта. 



В тава присибетебрашната,направете кладенче и в него излейте зехтина и втасалата закваската. Омесете меко тесто, добавяйте бяло брашно, ако лепне. Месете в продължение на десетина минути. Сложете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за час и половина или докато удвои обема си.
Разбъркайте нарязаните и обезкостени маслини с 2-3 супени лъжици бяло брашно. Натиснете с юмрук втасалото тесто, във вдлъбнатината поставете маслините и омесете добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Разделете на две големи топки и ги поставете върху хартия за печене.Аз сложих във форма и в 3 малки формички.


 Поръсете ги с царевично брашно. Оставете ги да втасат за около час. 



Загрейте фурната на 200 градуса, а на дъното сложете метална паничка с вода. Направете кръстосан разрез на двата втасалите хлябчета. 



Печете около 20 минути на тази температура, а след това я намалете на 180 градуса и печете още 25 минути или докато хлебчетата станат златисти.



Зори е едно момиче което прави чудесав кухнята-вшидях рецепат при нея....Благодаря за вкусните рецепти!

Няма коментари:

Публикуване на коментар