събота, 23 ноември 2013 г.

Хумус - паста от нахут и тахан

Много вкусен хумус,който опитах от една колежка.Препоръча ми тя да си купя суров нахут,за да се спестят всички витамини.И в денят на християнското семейство,реших да изненадам моите деца с тази така наречена разядка с препечена филийка.Дадох наставленията как да нагласят херметическата тенджера и нахута да бъде готов след като се прибера от работа.Съпругът отказа да работи с тази тенджера,снахата също,но големият син каза че ще го свари.И каква беше изненадата ми като се прибрах-чистят децата,та пушех се вдига-почти бяха на финала.Така са сварили нахута,че той започнал да излиза от дупката  на капака и да се пръска където си поиска.Било е голямо мазало  както се изразиха те.Е,отворих капака и беше останал 1 шепа нахут,с който да направя тази рецепта.Важното е ,че се хареса на всички.


Продукти:


150 гр. сух нахут,  или 300 гр. от консерва
 2 супени лъжици сусамов тахан
 сокът на половин лимон
 2-3 супени лъжици зехтин
 сол

2-3 скилидки чесън
1 глава кромид лук

червен попер
пресен магданоз
Приготвяне:
За приготвянето на хумус  трябва да знаете, че нахута  задължително се обработва предварително. Накисвате го във вода и го оставяте да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо.  На следващия ден го сварявате,  докато  зрънцата нахут омекнат и го отцеждате от водата. Нахутът изискав доста време за варене, около час ще ви бъде достатъчен. Ако ползвате тенджера под налягане ще ви бъде нужно много по-малко време, ако знаете как се работи с нея-готов е  за около 20-30 минути .
Сипете сварения нахут, тахана, лимоновия сок, солта,чесъна,лука и зехтина в блендер, или в кухненски робот и да разбиете до получаването на хомогенна смес, което става за около минута.И така  хумусът е готов!

В чиния се слага от хумуса,отгоре се поръсва с червен пипер и пресен магданоз.По принцип в средата се прави кладенче от зехтин,но като знам ,че моите домашни нямаше да харесат по този начин поднесеният хумус,тази опция я пропуснах.

За награда след почистването-палачинки с дюлево желе.
И всички бяха доволни...

2 коментара:

  1. Живе, обожавам хумус. Задължително правя веднъж седмично. Моята рецепта е подобна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,и на мен ми харесва и ще си забърквам редовно някакви рецепти.
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване