сряда, 4 юли 2012 г.

ЧЕРЕШОВ ПАЙ

Този пай ,както и много други рецепти са от любимите ми,които Ванката помества в сайта на /гответе с мен/. Ето как се прави: За тестото: 260гр. брашно, 3/4 ч. л. сол, 1с.л. с връх захар, 50 мл. ледена вода и 180 гр. студено краве масло. За черешовия пълнеж: 1кг. череши /с костилките/, 120 гр. захар, 100 мл. вода, 2 с. л. натурално царевично нишесте / с връх/, 1ванилия, 1/2 с. л.бадемов аперитив, 40 гр. бадемово брашно/аз сложих фини пшенични трици/. Намазване: 1 белтък, 2 с.л. захар.
Приготонление: Пресятото брашно слагаме в дълбок съд, заедно със захарта и солта. Омесваме. Прибавяме студеното масло, нарязано на малки парчета. Месим с ръце бързо, докато сместа стане на трохи. Прибавя се по малко ледената вода и се замесва меко тесто. Тестото се покрива с фолио и се слага в хладилника за 60 мин. През това време се приготвяме черешите /почистени от костилките/. Смесваме ги със захарта и 50мр. вода и слагаме на умерен огън да поврат 8-10 мин.. 2с.л. захар разбъркваме заедно с царевичното нишесте и останалите 50мл. вода до гладка смес. Изсипваме на тънка струйка при черешите при постоянно бъркане с дървена лъжица. Разбъркваме докато сместа се сгъсти. Махаме от огъня и се прибавяме ванилията и бадемовият аперитив. Оставяме да изстине. Изваждаме тестото от хладилника. Разделяме го на две части, като едната да е 3/4, а втората 1/4 от цялото количество. По-голямата част разточваме на кръг върху набрашнена повърхност. Диаметъра на кръга трябва да е по-голям от диаметъра на тавичката за пай. Тестото с помощта на точилката се разстила върху тавичката за пай. С него внимателно покриваме дъното на тавата и краищата и. Излишното по периферията тесто изрязваме с нож.
Поръсваме тестото с бадемовото брашно по дъното и стените.
Изсипваме сместа с черешите отгоре.
Втората половина от тестото се разточваме и режем ленти, с които правим „решетка”. Внимателно поставяме върху черешите. Заглаждаме по краищата.
Пая се пече 30мин. на 190°C на долно ниво. След което разбиваме белтъка на пяна. Вадим набързо пая и намазваме всички тестени части – отгоре и по стените с помощта на четка. Поръсваме с малко захар намазаните части.
Намаляваме фурната на 180 градуса и допичаме още около 10 - 15мин. – докато тестото покафенее леко отгоре.

6 коментара:

  1. Живе, дай резенче насам;)
    Обаче в събота, че през седмицата не ям сладкиши;) Превъзходно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти да не си на диета,миличка?Само пък в събота-тогава ме търси по гръцките плажовееее.....нЕма ме тук......

    ОтговорИзтриване
  3. Я прецапай до Италия ..и тук има плажове :))...а пая е страхотен и да ти кажа на черешови десерти много им отиват бадеми ....ликьор , брашно или ядки всичко им върви :))...
    Айде и да се обръщаш равномерно на плажа ,да не изгориш само на една страна :))...чаооооооо :* !

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, и ти си на черешова вълна. Чудесен пай си забъркала :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден пай, с едни от най-любимите ми плодове!

    ОтговорИзтриване
  6. Изкусителен!Ах,Живе, аз вече съм далече от черешите!

    ОтговорИзтриване