събота, 29 октомври 2011 г.

Крем торта

Тази торта направих за рождения ден на големият ми син Драго-вече стана на 24-да ми е жив и здрав!Видях я в предаването на Йоли,после в блога и и реших да я направя с малки изменения.Страничния борд,който тя прави,при мен се получи малко по-сух и го сложих като блат.А тортата се оказа едно кремаво вълшебство....

Продукти

Основа
2 белтъка
100 г захар
1 с.л.брашно
1 ванилия
50г едро натрошени или цели лешници

Блат
2 яйца
60г захар
40г брашно
20г какао
1 ванилия

Първи пласт - шоколадов ганаш

100 г течна сладкарска подсладена сметана
200 г натурален шоколад 70%
50 г фино смлени печени орехи

Втори пласт - портокалов крем

3 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.пресен портокалов сок
125 г масло
настъргана кора от 1 портокал
1 ванилия

Трети пласт - крем кафе

2 жълтъка
100 мл течна сметана
150 г прясно мляко
100 мл силно сварено кафе еспресо
3 с.л.брашно
1 ванилия
7 с.л. захар
1 1/2 пакетче желатин др.Йоткер

Четвърти пласт - крем Рикота с ванилия

200 г Рикота
100г квасена сметана
150г захар
2 белтъка-аз сложих 1
2 ванилии
1 1/2 пакетче желатин др.Йоткер

Глазура

100 г млечен шоколад
150 мл прясно мляко
1 пакетче желатин др.Йоткер



Приготвяне

* За основата се разбиват на твърд сняг белтъците. Постепенно се добавя захарта и ванилията и се продължава разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете лешниците. Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 26 см . Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140*.

За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Пресейте какаото заедно с брашното и го добавете към яйчната смес. Изпечете в предварително загрята на 170* фурна за 10 мин. Внимавайте да не прегори. Диаметърът трябва да бъде същия като белтъчната основа.

За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете шоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем.

За портокаловият крем разбийте в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 мин. Не е нужно непрекъснато да го бъркате.След като кремът се сгъсти го претрийте през цедка за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади.

За кремът с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с не залепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно. Разбира се, ако желаете може да го стопите първо него на водна баня с малко вода и чак след това да го сипете в крема. Оставете крема да се охлади.

За кремът с рикота първо разбийте белтъците на сняг. Прибавете им половината захар и продължете да разбивате още малко,след това разбийте с останалата захар и ванилията на гладък крем. Стопете желатина на водна баня и го сипете към него. Разбъркайте добре. На края прибавете и разбитите белтъци. Ако се притеснявате да ползвате сурови белтъци може да ги замените с 400 г квасена сметана.


Сглобяване
Поставете основата в тортена форма и я пристегнете с ринг.
Слага се ганашът.

Когато малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем.
Тук сложих кафявия блат,след това кремът с кафе и оставих тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. Кремът с кафе трябва да е полугъст като го сипвате. След като се е стегнал сипете върху него последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.

За глазурата
Млякото се затопля,слага се какаото,малко масло и разтопен желатин. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.



Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечната глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Отгоре може да се поръси с какао.
Тортата е уникално вкусна....благодаря ти ,Йоли!!!

петък, 28 октомври 2011 г.

Хляб със зехтин-ала Зиче

Дойде есента,стана топло в домовете ни и ми дойде настроение за омесване на топъл хляб.
Зиче ме предизвика и аз запретнах ръкави.Получи се толкова вкусен хляб,че ни се прииска всяка вечер да е на трапезата ни.

Ето и продуктите

около 600-700гр.-брашно
400 мл.топла вода
1пакет 7гр суха мая
2 с.л. захар
1с.л.сол
2с.л.-зехтин


В купа за месене слагам брашно, маята,захарта,солта,зехтина и топлата вода.
Започвам да бъркам с дървена лъжица докато се събере тестото и след това
изсипвам на плота и започвам да меся до меко тесто ,след което оформям на руло-меси се около 5 минути.

Оформеният хляб поръсвам отгоре с брашно ,слагам го в тава с намазана хартия със зехтин и покривам с кърпа
Поставям във фурната на 40-50 градуса да втаса за 40 мин.
Когато вече е втасал,свалям кърпата и с остър нож правя няколко разреза отгоре и включвам на 180 градуса да се пече за около40 мин.
Изважда се на решетка да изстине.



Наистина е с хрупкава коричка и пухкав отвътре-благодаря ти,Зиче!!!

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Руло Стефани


Продукти:

1 кг кайма смес
1 глава кромид лук
2 не много големи филийки бял хляб накиснати в прясно мляко
пипер на вкус
чубрица на вкус
1 яйце

за плънката:
3 сварени яйца
кисели краставички
сварени 2 моркова
1 червена чушка за разкош

галета за поръсване
кашкавал

Омесва се каймата с всички продукти и се оставя в хладилника най-малко за час.
Разстила се върху намазнено прозрачно фолио и се подреждат продуктите за плънката по дължина.
Издърпва се фолиото нагоре и едновременно рулото се навива с ръце,колкото може по-стегнато.Внимателно с помощта на фолиото се премества в намазнена тава и след това се издърпва фолиото.
Намазва се отгоре с мазнина и се поръсва с галета.
Племенницата ми Краси ме подсети,че рулото ще му е самотно да се пече в тавата и аз обелих картофи в една купа,нарязах ги,подправих ги с любими меродии,обърках с мазнина и изсипах от двете страни на рулото.Сложих около 2 ч.ч.вода и сложих в предварително загрята фурна на 170 градуса.Преди да се извади може да се поръси с настърган кашкавал.

Към края на печенето може да се поръси с настърган кашкавал.

Лимоново ризото


Продукти:

2 ч.ч. ориз-хубав,едър и бял
кората на един лимон + сока от половинката
1 стрък пресен лук
1 малка глава стар лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. горчица
1ч.ч. бяло сухо вино
25 гр. масло ,зехтин,черен пипер,къри,сол на вкус

пармезан или кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:

В дълбок съд се загрява зехтин и се задушава лука,чесъна и лимоновата кора.После се добавя ориза и се запържва,докато стане прозрачен.Слага се сока от лимона,горчицата,подправки и сол-аз сложих и вегета, виното и гореща вода или домашен бульон,който се сипва по малко докато поеме и след това се сипва отново.Намалява се котлона и се бърка докато ориза се свари колкото е необходимо.
Накрая се добавя бучка масло и се разбърква.
Сервира се веднага,поръсено с пармезан,аз настъргах кашкавал и го обърках с всичкият ориз.
Получи се вкусно ястие с дъх на лимон....

Пърленка



Продукти:
350 мл. топла вода
20 гр. прясна мая
1 с. л. захар
1 с. л. сол
5 с. л. олио
около 5 ч.ч. брашно /добре е да има 1 кг/
шарена сол за поръсване
олио за намазване

Приготвяне:
В топлата вода се разтваря маята, захарта, солта и олиото и се разбърква до пълното им разтваряне. След това в подходящ съд в който ще се меси, се изсипва брашното и отгоре сместа. Омесва се меко тесто.Намазах го леко с олио,за да не хваща коричка. Оставя се да втаса за около 40 мин. или докато удвои обема си/аз я сложих в леко затоплена и изключена фурна/и втаса много бързо. Голяма тава се намазва обилно с олио, разстила се на тънък слой тестото, поръсва се обилно с олио и отгоре шарена сол. Пекох на 170 градуса, като не е необходима да се загрява предварително фурната.
Хубаво е да се хапва топла,топла.....

неделя, 23 октомври 2011 г.

Сладкиш с карамел и шоколад

Много шоколадов,ароматен и неустоим-така го определям аз.
Видях го при Федорска и ме грабна от пръв поглед.
Ето го и него
аз го направих по този начин

Продукти за основата
125 гр. течна сладкарска сметана
100 гр млечен и 50 гр. горчив шоколад
25 гр. масло
1/2ч.л. бренди или ликьор
1 малко пакетче обикновени бисквити -нестле с масло

За карамеления слой
250 гр. без 3 с.л. течна сладкарска сметана
100 гр. масло нарязано на парчета
3/4ч.ч. захар

За ганаша
150 глр. горчив шоколад
3 с.л. течна сметана-/отделената от карамеления слой/
1-2 ч.л. бренди или ликьор
25гр. масло

Аз използвах елипсовидна форма,но е добре размера на съда да е с размери 15/25 см
На дъното се слага хартия,така че да е по-голяма от формата,за да се извади по-лесно когато сладкиша е готов.
Натрошаваме бисквитите с ръка и ги слагаме в купа.Отделно слагаме сметаната в тенджерка и варим на тих огън.Когато сметаната се нагрее,слагаме вътре начупения шоколад.Бъркаме до кипване и сваляме от огъна.Сместа се бърка докато хубаво се разтопи шоколада.
Аз прибавих шоколадовата смес върху бисквитите и внимателно разбърках.Получената смес се слага в тавичката ,изравнява се и когато се охлади се прибира в хладилника да стегне.

Втория слой
В малък съд загряваме сметаната до слабо кипване и сваляме от огъня.
В по-голям съд карамелизираме маслото със захарта.Бъркаме с дървена лъжица,докато се карамелизира.Внимателно прибавяме сметаната,като бъркаме и варим около 10 минути.Сместа трябва да се сгъсти и да се отделя от стените на съда.
Сваляме и изчакваме да се успокоят мехурчетата.Изваждаме формата от хладилника посипваме основата с щипка сол/аз забравих/и разливаме карамелената смес.

И отново в хладилника.

Ганаш

Разтопяваме шоколада с 3-те супени лъжици сметана заедно с маслото-аз го направих в микровълновата за няколко минути на слаба температура.Изважда се и се разбърква.
изважда се формата от хладилника-щипка сол и отгоре се излива шоколадовата смес.

По желание поръсих с кокосови стърготини.
Струва си да се опита...

петък, 21 октомври 2011 г.

Щрудел с ябълки-Στρούντελ με μήλα ~

Сладкиш,който не съдържа яйца и масло,но е много вкусен и ароматен.
Продукти
многолистно тесто
2 големи ,червени ябълки
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. галета
1 с.л. канела
1к.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. орехи на едро или микс от сурови ядки
1/2 ч.ч. стафиди
сок от 1 лимон
Обелват се ябълките и се нарязват на тънки филии.Поставят се в дълбока купа и се поръсва с лимонов сок,за да не почернеят.

Добавя се захарта,орехи,канела,индийско орехче,стафиди и канела-всичко се обърква.

Сместа се изсипва върху тестото ,увива се на руло,затварят се краищата добре с намокрени ръце и придържаме тестото.
Намазва се с разбито яйце с малко прясно мляко или вода.


Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40-45 минути.
По желание може да се поръси с пудра захар и канела.

Руло с кашкавалена плънка


Когато има по малко от няколко неща в хладилника,това руло може да се напълни с тях и да се получи нещо интересно и вкусно.
При нас многолистното тесто е с 2 броя в пакет и от тях аз направих солено и сладко руло.

Отваря се лист тесто и се намазва с мазнина и горчица.
В единия край се слага 4 листа кашкавал за тост,след това шунка или друг вид колбас нарязана на дребно,настърган кашкавал
и няколко кръгчета домати.
Навива се тестото на руло,притискат се краищата с пръсти и отгоре се маже с яйце разбито с малко вода.Поръсва се със семена по желание-при мене микс от семена,за да е по-красиво.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35 минути.

Оставя се да изстине,за да стегне плънката.

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Плодов сладкиш


Ароматен и нежен сладкиш-от вкусотиите на Йоли


Продукти
80г меко масло
100г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150г брашно
1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол

брашно за доомесване
кафява захар за поръсване

500г различни плодове по избор

Приготвяне
Разбива се добре маслото със захарта на пухкав крем,прибавят се яйцата и портокаловата кора,след това пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Разбърква се всичко и се отделя 1 ч.ч.от полученото тесто.
Към останалото тесто се сипва по малко брашно и се омесва на мека топка,която се поставя на дъното на тавичка покрита с хартия за печене. Поставя се върху нея тестото като равномерно го разнася с пръсти и се прави малък борд отстрани.Надупчва се маслената кора с вилица.
Всички плодове се нарязват на парченца и се изсипват върху кората,като се посипват обилно с кафява захар.С лъжица се слага от отделеното смес тук там,така ,че да останат празни места.
Сладкиша се пече в предварително загрята на 170 градуса около 40 минути.

сряда, 19 октомври 2011 г.

Гръцка мусака


Видях в една от гръцките телевизии рецептата,имах нужните продукти и я направих.
Получи се много вкусна мусака.


Изпържват се леко картофи на кръгчета и се слагат на дъното на тава-леко се посоляват.
.

В същата мазнина се пържат патладжани,толкова ,че да покрият картофите.


През това време се прави плънка-задушават се в мазнина и малко водичка
3 средни глави лук нарязани на полумесеци
2-3 пресни чушки,нарязани на ситно
500 гр. кайма
100 мл. червено вино
малко канела
малко лют пипер
настъргани 3 домата
малко стафиди
малко сол

Когато поомекнат продуктите,сместа се изсипва върху патладжаните.
Прави се сос бешамел:2-3 с.л. брашно се запържват в зехтин,когато леко промени цвета си,се прибавя 2 ч.ч. прясно мляко и се бърка непрекъснато,за да не се получат бучки.След като започне да се сгъстява се изсипва 1ч.ч. кисело мляко ,настъргано сирене около 150-200гр.и прясно смлян черен пипер.Соса се изсипва върху плънката с каймата.
Пече се в умерена фурна около час.